Tinédzser kezelések

A legkritikusabb időszak a fogápolásban!

  Serdülőnek lenni rengeteg kihívást jelent. Bizonytalanság é szárnypróbálgatások jellemzik ezt a különös időszakot, melyben folyamatos változásban van a test és a személyiség, a családi és a társas kapcsolatok egyaránt. Kevesen tudják, de a tinédzserkorban a fogazat épsége nagyobb veszélynek van kitéve, mint a későbbi életkorokban, ezzel párhuzamosan pedig a szülő tekintélye kisebb lesz, a gyermekre kevésbé tud hatni, mint néhány évvel korábban.

  Ha a szülő nem folytat következetes és kitartó munkát a gyermek egészségtudatosságra nevelésében, előfordulhat, hogy évekig legföljebb az iskolai fogászati szűréseken látja szakember a fogak állapotát. Az iskolai fogorvosok a rutin vizsgálatok során sokszor már komoly, visszafordíthatatlan problémákkal, kihúzásra ítélt, menthetetlen fogakkal a tizenéves korosztály körében is.

  Tinédzser kezeléseink

  Hogyan válasszak fogorvost kamasz gyermekemnek?

  Szülőként hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen heves érzelmeket voltunk képesek megélni tiniként, és milyen kevéssé voltunk ezeket képesek kezelni a külvilág felé. Néhány évvel korábban, ha orvoshoz kellett menni, csak felöltöztettük a gyermeket, és indultunk a rendelőbe. Kamaszkorban már lehet, hogy egy erős akaratú, gyakran makacs és szemtelen „kis-felnőtt” akaratát kell megtörnünk ahhoz, hogy eljussunk a számára alapvető fontosságú orvosi kontrollokra.

  Ha nem szeretnénk falakba ütközni az ilyen kezdeményezésekkel, javasoljuk, hogy körültekintéssel járjunk el a gyermek fogorvosának kiválasztásánál. Az ellenállást ugyanis erőszakkal megtörni nem lehet és nem is érdemes, sokkal fontosabb, hogy elérjük, a gyermek értékrendjében is hasonlóan magas prioritással szerepeljen az egészségtudatosság, mintha felnőtt lenne. A legfontosabb, hogy az orvos saját jogán is megtalálja gyermekünkkel a közös hangot, már az első konzultáción is legalább annyit kommunikáljon vele, mint a szülővel. Ha megfelelő, bizalmi kapcsolat alakul ki a fogorvos és a páciens között, a serdülő gyermek is sokkal együttműködőbben viszonyul az orvosi utasításokhoz és javaslatokhoz.

  Tinédzser kezeléseink

  Mire figyeljünk az otthoni fogápolásban?

  1. A napi kétszeri fogmosás és fogselymezés befektetés a jövőbe – jobb, ha már most rutinná válik!
  2. Jó minták – a fogorvosi kontrollokat a lehető legnagyobb természetességgel kezeljük az otthoni kommunikációnkban is, ne éreztessük a gyermekkel, hogy ez teher, vagy nyűg számunkra.
  3. Táplálkozás – az általános egészség alapköve a helyes étkezés. A rostokban, antioxidánsokban gazdag, növényi eredetű tápanyagokban gazdag étrend biztosítja a legbiztonságosabb közeget a fogazat fejlődéséhez.
  4. Figyeld az ínygyulladás jeleit – az érzékeny, fájdalmas, vörös íny különösen a kamasz lányoknál lehet figyelmeztető jel, az ő esetükben a testben zajló hormonális változások ínyproblémákat is okozhatnak.
  5. A hiúság jó tanácsadó is lehet – a tinédzserkor során hirtelen kiemelt fontosságú lesz a megjelenés, ez pedig a kezünkre játszhat – jó, ha gyermekünk is tudja: az esztétikailag zavaró problémák több, mint 99%-a felnőtt korra orvosolható!

  Tinédzser kezeléseink

  Foglaljon időpontot kényelmesen, online

  Tovább

   Hol talál minket?

   Clinica Dentaria
   1119 Budapest
   Csurgói út 11. Fszt. 1.