Tinédzser kezelések

A legkritikusabb időszak a fogápolásban!

  Fogszabályozás

  Amikor a mai szülők generációja taposta tinédzser éveit, még elképzelhetetlen volt az a fordulat, amely néhány éve már általánosnak számít. Korábban fogszabályozót viselni felért egy büntetéssel: ha ezt az „ítéletet” mondta ki az orvos, borítékolható volt néhány kiadós otthoni hiszti. Ma már a serdülő gyermekek nagy része saját maga kéri a szüleit, vigyék el fogszabályozó szakrendelésre. Az osztálytársak nagy részének is van fogszabályozója, ez tehát erősítheti a közösségbe tartozás élményét, a tinikbe alapfelszereltségként beépített hiúság pedig az orvossal való együttműködésre sarkallja a páciens.

  A fogváltás lezajlása után a fogszabályozó kezeléseket már rendszerint rögzített fogszabályozó készülékekkel végezzük. A gyermek dentálhigiéniai felkészítésére és ellenőrzésére mindig külön időt fordítunk, hiszen ezek a készülékek gyakoribb és alaposabb fogmosást kívánnak meg a szokásosnál. Mindig örömteli látni, ahogy egykori gyermek pácienseinkből az évek során fiatal felnőttek lesznek – szép és egészséges fogakkal!

  Esztétikai/helyreállító kezelések

  Természetesen a tizenéves kor még nem a mosolyátalakításokról és hollywood-i sztenderdeknek való megfelelésről szól. Ennek ellenére az online és offline médiából áradó szépségeszmény nyomot hagy a kamaszok önértékelésén is: számukra sem mindegy, mit mutat a tükör, ha belemosolyognak, különösen ebben az iskolai és internetes zaklatásoknak leginkább kitett életszakaszban.

  A fogak esztétikájában leginkább az ételek okozta elszíneződések, a fogkő, és a traumás sérülések szoktak problémát jelenteni a tiniknek. Ezek döntő többsége 1-2 orvosi látogatás alatt gyorsan, stressz- és fájdalommentesen és tartósan orvosolható. Ha játék vagy sportolás közben letörik a fog egy darabja, ha szuvasodások tarkítják a fogak felszínét, vagy a kólafogyasztás sötétebbre színezte őket, a megoldás általában kézenfekvő és azonnali – a gúnyolódóknak tehát esélyt sem hagyunk!

  Fogmegtartó kezelések

  Egyáltalán nem köztudott, hogy tizenéves korban vannak kitéve fogaink a szuvasodás legnagyobb veszélyének. A fogak romlása nagyon dinamikusan történik, hiszen a csontok folyamatos növekedéséhez a szervezetnek folyamatosan kalciumot kell elvonnia. Ezzel párhuzamosan a gyermek önálló lesz a személyes higiéniájában: a szülő többé nem felügyeli, mikor, hányszor és hogyan mos fogat, és bizony csúsznak be kisebb-nagyobb homokszemek a gépezetbe.

  Az ínybetegségek kialakulásának ugyancsak kedvez ez az életkor, hiszen a hormonális változások befolyásolják az íny vérellátását is. Mindezen kockázatok fokozottan érvényesek a fogszabályozót viselő páciensekre. Ilyenkor már védőháló nélkül ugrunk: ilyenkor már a maradó fogakról beszélünk, ha valami elromlik, annak a nyomát egy életen át hordozzuk magunkkal. A célunk, hogy rendelőnkben ne csak a kezeléseket végezzük el a megmagasabb szakmai irányelveknek megfelelően, de kamasz pácienseinket megtanítsuk a fogak ápolásának fontosságára is, hogy azokat egy életen keresztül megőrizhessék.

  Foglaljon időpontot kényelmesen, online

  Tovább

   Hol talál minket?

   Clinica Dentaria
   1119 Budapest
   Csurgói út 11. Fszt. 1.