Gyermekfogászat

Van, amit nem lehet elég korán elkezdeni.

  Tejfogak kezelése

  Bár a tejfogaink csak életünknek egy rövid szakaszában vannak csak velünk, épségükre, egészségükre ugyanúgy kell ügyelnünk, mint maradó fogainkéra. Nem csupán azért, mert a tejfogak mélyebb szuvasodása, gyulladása kellemetlen tünetek, akár fájdalom kialakulásához is vezethet, de számos kezeletlenül hagyott probléma lehet káros hatással a még elő nem tört maradó fogakra is. Sajnos nem ritkán találkozunk a rendelőnkben olyan gyermek pácienssel, akinek már eleve sszuvasan törtek elő a maradó fogai.

  Mindez elkerülhető, ha a gyermek már egészen pici korától hozzászokik a fogorvosi rendelő közegéhez, és időnként azt is megengedi, hogy ellenőrizzük tejfogainak állapotát. Ha szükséges, egy-egy időben elvégzett tejfogtömés, esetleg eltávolítás sok későbbi problémát előzhet meg!

  Nyelvfék- és ajakfék panaszok kezelése

  Gondolta volna, hogy ha a gyermeke hangképzési problémákkal küzd, vagy esetleg táplálkozási problémái vannak, a nyelvfék vagy az ajakfék lenövése is állhat a háttérben? A nyelvfék az a hártyaszerű szövet, mely a nyelv alját a szájfenékkel köti össze. Hasonló funkciót tölt be az ajakfék, mely a felső nagymetszők közötti területről indul, és a felsőajak belső oldalánál végződik. Ha ezek a hártyaszerű képletek letapadtak vagy túl rövidek, korlátozhatják a nyelv és a felsőajak mozgását. Ez vezethet a beszédfejlődés zavarához, eredményezhet esztétikailag kedvezőtlen ínymosolyt és még az étkezést is fájdalmassá teheti – akár már a szoptatás évei alatt is.

  Ha a lenőtt/megrövidült ajak- vagy nyelvfék panaszt okoz a gyermeknek, egy mini sebészi beavatkozás gyorsan és könnyen megoldást nyújthat: az ajak- vagy nyelvféken érzéstelenítés mellett kis bemetszést ejtünk, mely igen gyorsan gyógyul, és jellemzően nem szokott panaszt okozni a műtét után sem, a nyelv és az ajkak pedig szabadon mozoghatnak, anélkül, hogy fájdalmat okoznának a picinek.

  Fogszabályozás gyermekeknek

  Az állcsontok és a fogak helyzete legalább olyan fontos, mint az egyes fogak épsége. Ha az állcsontok fejlődése és mérete nem megfelelő, kialakulhatnak harapási problémák, vagy a gyermek számára esztétikailag zavaró következmények úgy, mint a fogak torlódása, vagy résessége. Minél fiatalabb életkorban kezdjük el figyelemmel kísérni az állcsontok és a fogazat fejlődését, annál szebb és tartósabb eredményt érhetünk el a kezelésükben.

  Kisgyermekek esetében a kezelést jellemzően kivehető, funkciós készülékekkel kezdjük meg, melyeket naponta pár órán át viselve a gyermek ajak- és arcizmainak erejét használhatjuk fel az állcsontok növekedésének és a fogváltás lezajlásának megfelelő mederben tartásához. Ezt követően Kivehető- vagy rögzített fogszabályozókkal érjük el az esztétikailag is harmonikus végeredményt.

  Fogszabályozó szakorvosunk több évtizedes tapasztalattal, a gyermeklélek legapróbb rezdüléseinek ismerőjeként a legkisebb pácienseink számára is biztonságos, szeretetteljes légkört teremt a beavatkozások során.

  Barázdazárás gyermekeknek

  Rágófogaink felszíne zegzugos és mély barázdákkal tagolt. Ezeknek a barázdáknak a mélyére igen könnyen be tudnak hatolni a fogszuvasodást okozó baktériumok – a fogkefe sörtéi azonban annál nehezebben. A fogak így – még gyakori és alapos fogmosás mellett is – igen gyorsan szuvasodni kezdenek.

  Bár a barázdákból induló rágófelszíni szuvasodás a felnőtteknél sem ritka jelenség, a gyermekek különösen érintettek benne. A maradó fogak előtörése utáni néhány évben a fogak még „gyengék”, nem tartalmaznak elég kalciumot, sokkal jobban ki vannak téve a baktériumok pusztító hatásának, mint a későbbi életkorokban. Ezek a szuvasodások ráadásul gyakran igen nehezen fedezhetők fel, legföljebb a rágófelszínen látunk egy kis sötét elszíneződést, bár könnyen lehet, hogy a felszín alatt már egy nagyobb dentinszuvasodás alakult ki észrevétlenül, ez pedig a legjobb esetben is fúrással járó kezeléssel orvosolható.

  A barázdazárás egy gyorsan és a legkisebb kellemetlenség nélkül elvégezhető kezelés, melynek során a mély barázdákat egy speciális anyaggal töltjük fel, így megakadályozva a fogak további romlását.

  Foglaljon időpontot kényelmesen, online

  Tovább

   Hol talál minket?

   Clinica Dentaria
   1119 Budapest
   Csurgói út 11. Fszt. 1.