Felnőtt fogászati kezelések

A gyönyörű fogak és a tökéletes rágófunkció mindenkinek jár!

  Fogkőeltávolítás

  Kinek szükséges a rendszeres fogkőeltávolítás?

  Valójában mindenkinek. A fogkőképződés egy teljesen természetes folyamat, hiszen mindannyian táplálkozunk, az elfogyasztott élelmiszerek apró maradványai pedig a szájüregben maradnak a következő fogmosásig – ha a fogak tisztítása nem megfelelő, akkor pedig akár lényegesen tovább is. Ez kezdetben lepedékké alakul, amelyből idővel egy szilárd, és otthoni eszközökkel eltávolíthatatlan anyag, úgynevezett fogkő keletkezik.

  A fogkő a baktériumok számára barátságos közeg, ezek a baktériumok azonban már nem ennyire barátságosak a fogainkkal: fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz, súlyosabb esetben fogágybetegséghez vezethetnek, amelyet ha nem kezelünk, hosszú távon a fogak elvesztését fogja eredményezni. Mindemellett a fogkő a mosoly esztétikáját is kedvezőtlenül befolyásolja a fogfelszíneken megtapadó sötét elszíneződések formájában.

  Hogyan zajlik a kezelés?

  1. A fogak és a szájhigiéniás státusz vizsgálata, melynek során felmérjük, milyen fokú problémával állunk szemben, és meghatározzuk, hogy milyen kezelést, milyen gyakorisággal érdemes elvégezni ahhoz, hogy a fogazat és az íny épségét fenntartsuk vagy visszanyerjük.
  2. A fogkő eltávolítása gépi eszközzel, melynek során minden egyes fog minden felszínét megtisztítjuk egy ultrahangos rezgést kibocsátó műszer segítségével.
  3. A fogak polírozása, melynek során a frissen megtisztított, immár fogkőmentes fogak felszínét egy nagy nyomású homokfúvó eszközzel elsimítjuk, így minden elszíneződéstől megszabadulunk, a fog pedig csillogó és kellemes tapintású lesz – ráadásul a fogkő is kevésbé tapad meg rajta!
  4. Szájhigiéniás tanácsadás, melynek során klinikai fogászati higiénikusunk segít kiválasztani a megfelelő eszközöket az otthoni fogápoláshoz, és segít ezek használatának elsajátításában.

  Fogpótlás

  Miért fontos az elvesztett fogak pótlása?

  Mert minden fog egy nagyobb egész része, tehát egyetlen fog elvesztése a teljes rendszerre kedvezőtlenül hat.

  Mert az elvesztett fogak helyén az állcsont az idők során leépül, és ez a későbbiekben leszűkítheti a fogpótlás lehetőségeit

  Mert a hiányzó fogak gyakran vezetnek a rágás megváltozásához (pl.: csak az egyik oldalon eszünk, vagy a metszőfogakat használjuk rágásra is), ez pedig a meglévő fogak élettartamát csökkenti jelentősen.

  Mert a megmaradt fogak helyzete megváltozik: bedőlhetnek, kiemelkedhetnek a rágósíkból, hogy az elvesztett fog után maradt űrt betöltsék.

  Mert a hiányzó fogak esztétikai problémát és komoly pszichés terhet is jelentenek, ezek pedig önbizalomvesztéshez vezethetnek.

  Rögzített fogpótlások

  Fogászatunkon a rögzített fogpótlások készítése gyakorlatilag rutintevékenységnek számít. Ha egy páciensünk azzal fordul hozzánk, hogy szeretné pótoltatni egy vagy több hiányzó fogát, első lépésben megbeszéljük, milyen lehetőségeket tudunk kínálni, majd közösen eldöntjük, hogy esztétikai, funkcionális, egészségügyi és anyagi szempontból melyik megoldás a legkedvezőbb a számára.

  Amennyiben páciensünk számára rögzített fogpótlást, – más néven: hidat- készítünk, legelőször is alaposan megtervezzük a kezelés részleteit. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen állapotban vannak a meglévő fogak, szükséges-e esetleg valamilyen kezelést elvégezni rajtuk a tartós végeredmény érdekében. Tervezéskor továbbá figyelembe vesszük a szájhigiéniát, a meglévő fogak pozícióit, és különféle esztétikai szempontokat is.

  A kezelés ténylegesen a hidat tartó pillérfogak előkészítésével kezdődik. Ennek során ezeket a fogakat megfelelő formájúra csiszoljuk, majd lenyomatokat veszünk róluk és a szemközti fogakról. Fogorvosunk ekkor a lenyomatokat a megfelelő utasítások kíséretében átadja a fogtechnikai laboratóriumnak, ahol megkezdődik a híd készítése. Amint egy nagyobb munkafázis befejeződik (ez a gyakorlatban néhány napot jelent), a pácienssel újra találkozunk, a félkész munkát bepróbáljuk, elvégezzük a szükséges korrekciókat és visszajuttatjuk azt a fogtechnikusnak. Ezt szükség esetén még 1-2 alkalommal megismételjük, mire a híd végleges formájában elkészül. Ekkor erős ragasztóanyaggal rögzítjük azt a lecsiszolt fogakon. Az eredmény: gyönyörű, stabil és tartós fogpótlás, amellyel ugyanúgy lehet étkezni, mosolyogni mint azelőtt!

  Kivehető fogpótlások

  Bár az esetek döntő többségében a fogorvosok és a páciensek is a fix fogpótlásokat részesítik előnyben, kivételek mindig akadnak! Vannak olyan esetek, melyek nem teszik lehetővé hidak készítését, például ha túl kevés ép fog maradt a szájban, melyeket pillérként használhatnánk. De a páciens saját maga is dönthet úgy, hogy kivehető fogpótlást szeretne.

  A kivehető fogpótlásokkal részleges és teljes foghiányt is lehetséges pótolni. Természetesen a viselésük, használatuk járhat némi kompromisszummal, hiszen ebben az esetben a pótlás nem rögzül annyira stabilan a szájban, mint egy híd, ennélfogva a keményebb falatok elfogyasztása már csak falatnyi darabokra felvágva lehetséges, valamint némi hozzászokást is igényel, amíg a viselője teljes mérétkben el tudja sajátítani annak használatát.

  A kivehető fogpótlások is fogtechnikában készülnek, lenyomatok és orvosi utasítások alapján, és ugyanúgy több fázisban, melyek között próba alkalmakat tartunk fogászatunkon. Amikor az elkészült fogsort átadjuk, páciensünket részletes utasításokkal is ellátjuk a fogsor használatával és tisztításával kapcsolatban, és természetesen bármikor szívesen fogadjuk a későbbiekben, ha úgy érzi, hogy egy pici korrekcióra vagy további tanácsra van szüksége!

  Esztétikai kezelések

  Fogfehérítés

  Az vagy, amit megeszel – szól a mondás. Kicsit kitágítva a gondolatot: az életmódunk mindig visszahat a testünkre is. Ha a mindennapokban gyakran fogyasztunk olyan élelmiszereket vagy italokat, amelyek sok pigmentanyagot tartalmaznak, az egy idő múlva a fogainkon is meg fog látszani, hiszen ezek a termékek elszínezhetik a fogainkat. Ilyen a vörösbor, a kávé vagy a fekete tea rendszeres fogyasztása, de a dohányzás is hasonlóképpen hat a fogainkra.

  Az elszíneződött fogak színe felfrissíthető, világosítható a megfelelően megválasztott fogfehérítési eljárás segítségével. Fontos, hogy a fogfehérítés minden esetben szakértő felügyelete mellett szabad csak végezni, hiszen nem megfelelő alkalmazás esetén akár kárt is tehetünk fogainkban vagy ínyünkben. Fogorvosaink és klinikai fogászati higiénikusaink készséggel segítenek megállapítani, hogy biztonsággal kivitelezhető-e az Ön esetében a fogfehérítés, valamint, hogy ehhez milyen eljárást javasolnak.

  A kezelést az Európai Únióba engedélyezett, prémium minőségű termékkel végezzük, mely képes a fogak színét 4-8 árnyalattal is világosítani. Az eredmény tartóssága elsősorban az életmódon, a fent említett fogyasztási szokásokon múlik, de ideális esetben 1-2 év is lehet!

  Porcelán héjak

  A mosoly szépségét, harmonikus megjelenését, és általában véve az egész arckaraktert rengeteg tényező befolyásolja. A fogak mérete, formája, színe és helyzete együttesen alakítja ki az összképet. A jó hír az, hogy ezeken van lehetőség változtatni akkor is, ha az csupán esztétikai okok miatt szükséges. A megoldás: porcelán héjak!

  Héjakkal a mosolyt úgy formálhatjuk, mintha szobrászkodnánk – kialakíthatjuk a páciens kívánságainak és egyedi arckarakterének megfelelő esztétikus, egységes mosolyt. Emellett ez a megoldás alkalmas arra is, hogy 1-1 sérült, letört vagy zománckárosodott fog eredeti esztétikáját tökéletesen visszaadjuk.

  A procelén héjak fogtechnikában készülnek. Készítésük előtt fogorvosunk eltávolítja a fogzománc egy igen vékony réteg ét a fogak külső, ajkak felé néző oldalán. Az elkészült héjak olyanok, mintha apró műalkotások lennének: részletgazdagon kidolgozottak a tökéletesen élethű hatásért és tizedmiliméteres precizitással illeszkednek a fogainkra. Ráadásul az egész folyamat nagyjából két hét alatt elvégezhető!

  Fogmegtartó kezelések

  Segítünk, hogy fogait akár egy életen át megőrizhesse!

  Fogaink az emésztőrendszerünk igen fontos részét képezik, ráadásul a felnőtt fogazat mind a 32 tagja egy rendszert alkotva végzi a munkáját nap mint nap. Ha elveszítjük valamelyik fogunkat, az a rendszer egyensúlyának a megbomlásához vezet, mely kihat a többi fogunk, az ínyünk, és az állkapocsízületünk egészségére is. Tapasztalt szakértő csapatunk minden nap dolgozik azért, hogy megelőzzük, megakadályozzuk a fogvesztést, ehhez pedig nem csak kezeléseink, de oktató, felvilágosítő tevékenységünk is hozzájárul.

  A fogak és azok tartószerkezetének megbetegedései leghatékonyabban az alapos és tudatos otthoni fogápolás és a helyes táplálkozási szokások révén előzhetők meg.

  Aggódni azonban akkor sem szükséges, ha már esetleg kialakult a baj – fogorvosaink már a probléma első jeleinél felismerik és kezelik a problémákat!

  Állapotfelmérés

  A kezdődő fogászati problémák nem mindig érzékelhetők azonnal, sőt! Egy éppen kialakulófélben lévő szuvasodás, vagy az ínyszél mentén felhalmozódott fogkő sok esetben alig-alig okoznak tüneteket, vagy csak annyira enyhéket, hogy még a gyanúja sem merül fel annak, hogy ideje volna meglátogatni kedvenc fogorvosunkat. Ezért javasoljuk minden páciensünknek, hogy –még ha panaszmentesek is- félévenként látogassanak el hozzánk egy rutin ellenőrzésre. Fogorvosainknak olyan eszközök állnak a rendelkezésükre, melyekkel a problémák többségét már igen korai stádiumban felismerik és kezelni tudják.

  Esztétikus fogtömés

  A fogakat kívülről borító nagy szilárdságú anyagot fogzománcnak nevezzük. Bármennyire is legyen azonban ellenálló, az étkezések után a szájüregben megtapadó ételmaradékokban elszaporodó kórokozók bizony károsítani tudják. Amikor ez a folyamat üregképződéssel is együtt jár (köznapi szóhasználattal: kilyukad a fogunk), akkor beszélünk fogszuvasodásról.

  A fogszuvasodás visszafordíthatatlan, ám könnyen kezelhető folyamat. A cél, hogy megakadályozzuk a szuvasodás továbbterjedését és helyreállítsuk a fog eredeti formáját. Ennek eszköze a fogtömés.

  Az esztétikus fogtöméseket általában helyi érzéstelenítésben végezzük, de kisebb, felszíni szuvasodások esetén ez akár el is hagyható, a kezelés ugyanis nem jár fájdalommal. A szuvasodott foganyagot alaposan eltávolítjuk, majd kémiailag előkészítjük az üreget, hogy abban stabilan és tartósan tapadjon meg a fogtömés. Fogorvosaink különösen ügyelnek a precízen megmunkált, élethű és szép tömések kialakítására, hogy a végeredmény ne csak funkcionálisan, de esztétikailag is kifogástalan legyen.

  Mindeközben nem feledkezünk meg arról sem, hogy a félős páciensek számára akár egy apró fogtömés is stresszt jelenthet, ezért a kezelés során odafigyeléssel és kedves szavakkal oldjuk az esetleges feszültséget!

  Gyökérkezelés

  A fogbél tartalmazza a fogainkat tápanyaggal ellátó érhálózatot, valamint idegeket is. Szerepe ezért kulcsfontosságú a fogak „életben” tartásában. Azonban bizonyos esetekben erősen ki van téve a gyulladások veszélyének, és ha ez bekövetkezik, általában igen kellemetlen tünetekkel jár, amiket már azok sem szoktak figyelme kívül hagyni, akik amúgy jellemzően kerülik a fogorvosi látogatásokat.

  A fogbél gyulladása igen erős fájdalommal, arcduzzanattal, általános rossz közérzettel jár, a fájdalom ráadásul ráharapásra csak tovább fokozódik, és egy idő múlva már a fájdalomcsillapítók sem segítenek. Többgyermekes édesanyák beszámolója szerint a fájdalom rosszabb, mint világra hozni egy kisbabát. Szerencsére van megoldás!

  A fogakat ugyanis akkor is meg lehet őrizni, ha már nem „élnek”. És egy nem élő, de saját fog szinte mindig jobb megoldás, mint egy pótolt vagy egy tartósan hiányzó fog.

  Ha a gyulladt, vagy baleset következtében súlyosan megsérült fogakon gyökérkezelést hajtunk végre, a fog ugyan már nem lesz élő, ám továbbra is megőrizhetjük és rághatunk vele – akár évekig, évtizedekig is!

  A kezelés lényege, hogy a fogbél teljes tartalmát eltávolítjuk, a fog gyökércsatornáit alaposan megtisztítjuk, majd a gyulladás gyógyszeres kezelését követő, teljes gyógyulását követően – ez több időpontot is igénybe vehet – a gyökereket speciális gyökértömő anyaggal látjuk el, a fog koronai részét pedig töméssel, betéttel, vagy koronával látjuk el.

  Fogorvosi rendelőnkben pontosan tudjuk, mennyire megviseli a fájdalom nem csak a testet, de a pszichét is, ezért fájós fogú pácienseinknek akár aznapi időpontot is tudunk adni kezelésre, és természetesen sosem sajnáljuk az időt arra, hogy nyugodt és stresszmentes közeget teremtsünk a kezelések során!

  Fogszabályozás

  Amikor a ma 25-30 éves korosztály gyermek volt, a fogszabályozás megítélése egészen más volt még. Ha valaki fogszabályozót hordott, azt a szakorvosi javallaton túl hosszas otthoni győzködés és viták sorozata előzte meg. Nem is csoda, hiszen a fogszabályozósok gyakran álltak a csúfolódások kereszttüzében. így aztán sokan, akiknek szükségük lett volna rá, nem részesültek ebben a kezelésben, a következményei pedig felnőtt korukra lettek igazán zavarók számukra.

  Szerencsére a világ hatalmasat változott az utóbbi évtizedekben, és fogszabályozót viselni ma már a gyermekek és kamaszok világában sem kínos, felnőttek körében pedig egyenesen egészségtudatosságot és igényességet tükröz, ha valaki ilyen kezelésbe vág bele.

  Kinek javasoljuk a felnőttkori fogszabályozást?

  • Azoknak, akiknek gyermekkorukban volt már fogszabályozó kezelése, ám a fogak az évek során visszarendeződtek.
  • Azoknak, akiknek torlódott a fogazatuk.
  • Azoknak, akiknek a fogaik tengelyállásával kapcsolatban van esztétikai- vagy funkcionális problémája (pl. előre, vagy befelé dőlő metszőfogak esetén).
  • Azoknak, akiknek a fogaik között rések vannak, és ez számukra zavaró.
  • Azoknak, akik számára problémát jelent, hogy fogaik nehezen tisztíthatók.
  • Azoknak, akik állkapocs-ízületi problémák tüneteitől (az ízület fájdalma, kattogása, ropogása, gyakori fejfájás, stb.) szenvednek.
  • Azoknak, akiknek csak egy pici hiányzik ahhoz, hogy tökéletes legyen a mosolyuk.

  Felnőtt fogszabályozás – lépésről lépésre!

  1. Vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel, és egyeztessen időpontot első fogszabályozási konzultációjára!
  2. A konzultáción ossza meg szakorvosunkkal, mi zavarja Önt leginkább, mit szeretne megváltoztatni fogaival kapcsolatban és minden egyéb, fontos körülményt. Miután fogszabályozó szakorvosunk felvázolta, milyen kezelést lát megfelelőnek az Ön számára, röntgenfelvételeket, fotókat és fogmodellt készítünk Önről a kezelés precíz megtervezéséhez.
  3. A vizsgálati eredmények, felvételek és fogmodell alapján elkészítjük részletes kezelési tervét. A kezelési tervhez tartozó árajánlat is ekkor készül el, ezeket e-mail üzenetben küldjük el.
  4. Ha Ön elfogadja a kezelési tervet, először elvégezzük azokat a  kezeléseket, amelyeket fogszablyozás előtt mindenképpen szükséges (fogkőeltávolítás, tömések, gyulladások kezelése). Teljesen ép fogazat esetén ez a lépés átugorható!
  5. Fogszabályozó szakorvosunk felragasztja a fogszabályozó készülék elemeit a fogakra.
  6. A fogszabályozó készülék ellenőrzéséhez és beállításához (aktiválás) 4-6 hetente kell rendelőnkbe jönnie. Rendszeres időközönként professzionális fogkőeltávolítást is végzünk.
  7. A kezelés végén eltávolítjuk a fogszabályozót, megtisztítjuk a fogakat és elkészítjük az ún. retainert, amely megakadályozza a fogak visszarendeződését. A kezelés eredményét rendszeres, de egyre ritkuló kontrollidőpontokon ellenőrizzük!

  Foglaljon időpontot kényelmesen, online

  Tovább

   Hol talál minket?

   Clinica Dentaria
   1119 Budapest
   Csurgói út 11. Fszt. 1.